понеділок, 4 лютого 2013 р.

Шанували, шанують і будуть шанувати, допоки стане сил

   Як немає України без Тараса Шевченка, так немає Немирова без Марко Вовчок. Завідувачка єдиним в Україні державним шкільним музеєм, вчителька світової літератури Немирівського НВК №2 Вікторія Братусь у своїй доповіді порівняла цю славетну жіночу постать із дорогоцінним діамантом з його багатогранними сторонами. А все, що відбувається в музеї, сьогодні обрамлює ще одну її сторону – частину із життя Марії Вілінської, яку вона провела у Богуславі.

   Цього року у музеї  з’явилася нова експозиція, осучаснена, із кольоровими фото. На них – кам’яниста місцевість Богуслава, відома із творів письменниці річка Рось, хата та ліжко, де відпочивала Марко Вовчок. Якщо хтось із присутніх ставився до творчості цієї жінки байдуже, то ця зустріч змусила всіх закохатися у письменницю. Із експозиції стало зрозумілим, чому твори Марко Вовчок передають гармонію, врівноваженість, красу і мудрість. Адже доля вела її такими прекрасними місцями, як Богуслав, який, до речі, часто порівнюють із нашим Немировом. І не тільки за розміром та багатством природи, а й за близькою тематикою творів цих періодів літературної епохи.
Завідувачка музеєм відвідала Богуслав, звідти й привезла матеріал для експозиції.
- Вперше у нашому музеї з’явились експонати, пов’язані із Богуславом. І хоч дорога до нього виявилася непростою, бо навіть за сучасних умов туди дістатися важко, але місцеві краєзнавці, зануривши нас у побут та оточення Марії Вілінської, розвіяли  усі сумніви щодо важливості цієї поїздки. Здавалося, ніби повітря Богуславу, вода річки Рось шепотіли слова творів письменниці. Мабуть, вивчаючи творчість Марко Вовчок до кінця свого життя я так і не відкрию усіх її багатогранних сторін, - розповіла Вікторія Братусь.
   Отже, тепер у єдиному в Україні державному шкільному музеї НВК №2 учні знають про життєву і творчу сторінку Марко Вовчок. Подивитися на нову експозицію прийшло багато гостей. Це і письменник-краєзнавець Микола Денисенко, поет Станіслав Панько, а ще – одна із фундаторів організації «Велика рідня» поетеса Олена Вітенко. Вона привітала присутніх, а особливо педагогічний та учнівський колективи школи із 179-річницею від дня народження видатної української письменниці Марко Вовчок та від імені «Великої рідні» нагородила грамотами за дослідницьку та практичну роботу із вивчення життя та творчості Марії Вілінської, знаної в літературі як Марко Вовчок, директора школи Тетяну Гудиму, завідувачку музеєм, вчительку світової літератури Вікторію Братусь та немирівського краєзнавця і письменника Миколу Денисенка. Олена Вітенко подарувала музею «Жниварик» та «Подільське Перевеслечко» - збірки поезії для дітей молодшого шкільного віку, авторами яких є Олена Вітенко та її подруга, ще одна фундаторка «Великої рідні» Тетяна Яковенко.
Від урочистостей у музеї гості перейшли до творчої зустрічі в актовій залі НВК. І Микола Денисенко, і Станіслав Панько багато розповіли про творчий період Марії Вілінської у Немирові та за кордоном. Кожен із них, досліджуючи назви оповідань, написаних письменницею на немирівській землі, висловив власну думку щодо їх походження, але обидва цих досвідчених чоловіка говорили про Марко Вовчок, ніби ця жінка, її творчість залишили у їх житті незабутній слід, полонила їх душу. На це здатна лише по-правді особлива жінка.
  Підводячи підсумок, хочеться зауважити, що та робота у музеї, яку проводять педагоги школи сьогодні - це гарне продовження колосальної роботи, проробленої працівниками тодішнього педагогічного училища. А те, чим наповнює музей теперішнє покоління, стане безцінним скарбом для тих, хто буде навчатися після… А значить, пам'ять про Марко Вовчок тут шанувалась, шанується і шануватиметься, допоки небайдужим людям стане на це сил.

Анжела Гнатовська

Немає коментарів:

Дописати коментар