четвер, 4 грудня 2014 р.

Війна ламає долі молодих...

Саме таким, замріяним і щирим поглядом
дивився Ваня у майбутнє. Ніщо не віщувало
біди...

4 грудня у Чукові поховали старшого лейтенанта Збройних сил України Івана Бенеру

    Загинув чуківчанин під Авдіївкою. Міна упала за метр від його ніг. Привезли останки Івана Бенери на подвір'я батьків-пенсіонерів у закритій труні, а відкривати заборонили. Однополчани, які були свідками загибелі Героя, запевнили родичів, що в труні дійсно він. Прощатися з воїном зійшлося все село, приїхали бойові побратими, курсанти Харківського університету повітряних сил, військовий духовий оркестр, керівники області і району. Односельці розповідали, якого чудового сина виховали хлібороби Лідія та Іван Бенери, яким добрим був він і розумним, як його всі любили. Хлопець прожив 28 років,
скінчив на "відмінно" Чуківську школу, під час навчання брав активну участь у спортивних змаганнях і в художньому ансамблі "Щедрик". Захоплювався інформатикою і математикою. Потім вчився у Вінницькому вищому училищі комп'ютерних технологій, а після армії - у Харківському університеті повітряних сил, звідки направили його на службу у Севастополь. У складі частини, у якій він служив, чинив рішучий опір противнику і не залишав Крим аж до наказу вищого командування. А коли частина передислокувалася у Миколаїв, Іван Бенера написав рапорт і пішов добровольцем на Донбас. Разом з дружиною старшим лейтенантом медичної служби Галиною Бенерою. Познайомилися вони в Криму і відгуляли весілля якраз тоді, коли почалася окупація Криму.
    Поховали старшого лейтенанта Івана Бенеру на сільському кладовищі. Від будинку культури, де відбулося прощання з загиблим, і до кладовища похоронна процесія була довжиною майже кілометр. З прощальними промовами виступили генерал-майор Ігор Якушевич, підполковник Євген Яличев, військовий капелан Віталій Папушой, колишня вчителька Героя Світлана Поліщук, сільський голова Володимир Кальніцький, перший заступник начальника обласного управління Держземагенства у Вінницькій області Олександр Королюк. Від районної і міської влади взяли участь у похороні перший заступник голови РДА Анатолій Долованюк, голова районної ради Володимир Дзевелюк і його заступник Аркадій Собченко, заступник Немирівського міського голови Михайло Кременюк. Приїхав провести в останню путь свого бойового побратима і народний депутат України, військовий льотчик 1-го класу, полковник повітряних сил ЗСУ, командир 204-ї бригади тактичної авіації Юлій Мамчур.
    Був сонячний зимовий день. І лише свіжонасипана могила Івана Бенери тут нагадувала, що десь там, на Донбасі, іде війна і гинуть люди. Це вже другий після ковалівчанина Максима Мушти наш земляк, який віддав своє життя у боях за Україну.
























Іван Демедюк

1 коментар: