середу, 2 січня 2013 р.

ДО УВАГИ ПІДПРИЄМЦІВ НЕМИРІВСЬКОГО РАЙОНУ


Як підприємцю змінити КВЕД без вистоюванні у черзі?

   Впродовж останнього року в Немирівському районі підприємці не мають змоги попасти на прийом до державного реєстратора. Теперішній реєстратор А. Лахнік більшість часу відсутній на робочому місці. То в нього чергова відпустка, то навчання, то лікарняний. Але під час знаходження на лікарняному, державного реєстратора А. Лахніка можна помітити в Немирівському районному суді. Що то за дивна хвороба, яку лікують у суді? 
   Сьогодні в районі є дивна штатна одиниця - державний адміністратор, але це ажіотаж не знімає і проблему не вирішує. Ажіотаж і черги пояснюються тим, що підприємці та інші суб'єкти господарювання до кінця цього року повинні змінити старі класифікатори видів економічної діяльності (КВЕДи), вказані в державному реєстрі для визначення, хто і яким видом діяльності займається, на нові.  
   Враховуючи актуальність проблеми, ми можемо запропонувати альтернативний спосіб для фізичних осіб-підприємців, щоб змінити КВЕД без стояння в черзі. В мережі Інтернет можна без проблем знайти і безоплатно завантажити форму №11 (реєстраційна картка на проведення державної реєстрації змін до відомостей про фізичну особу-підприємця, які містяться в ЄДР). Цю реєстраційну картку можна самостійно і без особливих проблем заповнити. Зокрема, під час її заповнення підприємець може скористатися наявним в Інтернеті сервісом для визначення кодів видів економічної діяльності за КВЕД-2005 та КВЕД-2010 за посиланням: http://kved.ukrstat.gov.ua Фізична особа-підприємець заповнює в реєстраційній картці лише розділи «Відомості про юридичну особу або фізичну особу-підприємця, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» і «Види економічної діяльності юридичної особи/фізичних осіб-підприємців», а також ставить своє прізвище, ініціали, дату заповнення і підпис у визначених місцях реєстраційної картки внизу на 1-ій і 2-ій заповнених нею сторінках. Третій аркуш підприємець не заповнює. Варто відзначити, що в таблиці в розділі «Види економічної діяльності юридичної особи/фізичних осіб-підприємців» вказується спочатку вид діяльності, який підприємець здійснював раніше (код і назва) і навпроти нього ставиться в колонці «Викл.» помітка «х» або «-». Потім вписується код і назва такого обраного виду діяльності згідно з новим КВЕДом та навпроти нього в колонці «Вкл.» ставиться помітка «х» або «+». Знайти назву і цифрове значення нового КВЕДу можна в Свідоцтві платника єдиного податку (якщо підприємець є платником такого податку і свідоцтво отримував у податковому органі в 2012 році за новою формою). Також дізнатися про це можна на Інтернет-сторінці http://kved.ukrstat.gov.ua або ж на стендах інформаційних матеріалів у відділах державної реєстрації чи податковому органі (якщо вони там вивішені).  
   Після самостійного заповнення реєстраційної картки треба взяти свій паспорт, ідентифікаційний номер, документи на підтвердження статусу підприємця (свідоцтво про реєстрацію підприємницької діяльності чи виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців), заповнену реєстраційну картку і з ними звернутися до будь-якого нотаріуса. Він має посвідчити ваш підпис на заповненій реєстраційній картці. Після того, як нотаріус це зробить, картку можна не нести до державного реєстратора, а відправити її йому поштою цінним листом з описом вкладення. У Вас залишиться відповідна копія відправленої картки, копія опису вкладеного та квитанція про відправлення.  
   Після отримання реєстраційної картки державний реєстратор самостійно зобов’язаний внести відповідні зміни, а вам надіслати опис із зазначенням отриманої листом реєстраційної картки. Ви ж, як тільки черги зменшаться, зможете звернутися до реєстратора із заявою надати витяг з реєстру із зазначенням у ньому видів діяльності. Варто знати, що саме внесення змін реєстратором є безоплатним. Водночас, за послуги нотаріуса та пошти треба буде платити. Зокрема, в листопаді загальна вартість такого оформлення складала до 150 гривень. Зате підприємець позбавлений від вимушеного стояння в чергах або пошуку якихось інших шляхів виконання необхідних дій.
   В разі виникнення перешкод або можливих корупційних дій або бездіяльності державного реєстратора А. Лахніка чи голови Немирівської РДА П. Михайленка просимо звертатися за безкоштовною юридичною допомогою до юридичної служби громадської організації «Люстрація» за телефоном 067 435 05 80 або надсилати листи на електронну адресу lustration@gmail.com

Громадська організація 
«Люстрація»

Немає коментарів:

Дописати коментар