четвер, 9 серпня 2012 р.

ЩЕ ОДНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ


   Пора літніх канікул та відпочинку, але творча праця і пошукова діяльність ніколи не полишають вчителя. Ще не минуло й року, коли учні та педагоги Навчально-виховного комплексу №2 Немирова здійснили пізнавально-дослідницьку екскурсію стосовно вивчення життєвого та творчого шляху Марка Вовчка у Санкт-Петербурзі. Дослідження було не лише цікавим і вдалим, а й стало результатом відкриття нової експозиції в шкільному музеї. 

   Нині за ініціативи директора школи Гудими Тетяни Анатоліївни я, як завідувач шкільного музею, здійснила ще одне дослідження у місті Богуславі Київської області.
   За час своїх творчих пошуків Марко Вовчок проживала в таких містах України, як: Чернігів, Київ, Немирів, Богуслав. У Богуславі письменниця мешкала з 1885 року по 1893 рік. Це невеличке містечко цікаве уже за зовнішнього огляду. У ньому наче навмисно дібрано в розмаїтий букет навколишні краєвиди з горами, долинами, плином річки. До садиби-музею письменниці нелегко потрапити, але то варте будь-яких зусиль та витрат. Кожен прагне на власні очі побачити подвір’я, де ходила Марія Олександрівна, побут у хаті, де вона господарювала й наполегливо працювала. У 2007 році садибу-музей відремонтовано. Тільки-но відвідувач увіходить на подвір’я, бачить  пам’ятник Марка Вовчка, який потопає в зелені дерев та різнобарв’ї квітів. Про різнобічність талантів письменниці ми знаємо досить багато, але Богуславський період дає нам змогу пізнати цю непересічну жінку в новому ракурсі. Наприклад, з розповіді наукового співробітника Музею історії Богуславщини Тетяни Яківни Волошенко, стало відомо, що богуславці приходили до Марії Олександрівни як до шанованої пані, передусім, перед весіллям, як до знавця пісень, обрядів, звичаїв і традицій. Жінки й дівчата питали, що і як робити у день сватання, дівич-вечора, в годину розплітання коси… Пані Вілінська проводила своєрідні заняття, репетиції. Весілля під керівництвом письменниці перетворювалися на справжні спектаклі з повчальними для життя настановами. Тож пані Вілінська стала мовби режисером народних свят. 
   Про незабутню поїздку до Богуслава, про відвідини музею-садиби Марка Вовчка можна розповісти ще дуже багато, але всьому свій час, адже до наступної дати народження (22 грудня 2012 року) у шкільному музеї НВК №2 м. Немирова буде відкрита нова експозиція про життя та творчість письменниці у Богуславі та с. Хохітві.
   Немирівчани повинні знати, що екскурсії в шкільному музеї проводяться  для усіх жителів міста. Ласкаво просимо долучитися до скарбниці національної духовності.
                                                                                     
       Вікторія Братусь,
учитель світової літератури, 
директор меморіального
          музею Марка Вовчка 
         НВК № 2 м. Немирова                                                                           

Немає коментарів:

Дописати коментар