середа, 18 квітня 2012 р.

А молодь хоче і вміє відпочивати…



Неодноразово сьогодні можна почути думки, що сучасна молодь не вміє відпочивати, що вона байдужа, ледача, і взагалі – «не така, якими були ми».  Звичайно , в деякій мірі можна погодитися з цим, але лише в деякій мірі. Хіба раніше ледачих і байдужих не було? Сьогодні можна прочитати в газетах, в Інтернеті : «зробіть для нас дискотеку», «дайте нам молодіжні клуби»,одним словом -  подайте все готове, а ми будемо відпочивати, радіти життю. Коли читаю такі статті , справді стає соромно за своїх однолітків. Виникає лише одне питання: а що ти особисто зробив для того, щоб мати клуб, дискотеку, гарне дозвілля?
Хочу розповісти про молодь Немирова. Це правда, у нас немає молодіжних клубів, сучасних дискотек, навіть кінотеатр давно закритий. Здавалося б, юнакам і дівчатам дійсно немає куди подітися. Та для того, щоб мати дозвілля, не обов'язково чекати від когось запрошення. Треба і самому спробувати організувати якусь справу. І як добре, що є небайдужі молоді люди, які прагнуть зробити життя цікавим, яскравим і змістовним.



Саме такі юнаки і дівчата об'єдналися у Молодіжний парламент при Немирівській міській раді. Організація ще зовсім молода – їй лише рік – та за такий короткий термін уже зарекомендувала себе хорошими справами.
Нещодавно у місті відбулася чудова, а головне -  корисна акція. І хоча її назва не зовсім приваблива, і навіть трішечки страшна, «Тиждень жахів», зібрала вона у залі районного будинку культури велику кількість юнаків і дівчат. Презентував акцію молодіжний клуб «За життя», а організаторами виступили Молодіжний парламент  при Немирівській  міській раді та Відділ у справах дітей Немирівської районної державної адміністрації. Готували ж програму студенти Немирівського будівельного коледжу та учні НВК №1.
- Головне завдання акції , завоювавши довіру та дружбу, дати можливість побачити реальність і допомогти молоді прийняти самостійне рішення. Основна мета даної програми – допомогти виробити правильні навички критичного мислення, сприяти молоді в формуванні звички і вміння вибирати на основі стійких цінностей та нести за цей вибір відповідальність. Програма розрахована на вік 14-20 років. Формами проведення акції визначено такі: інтерактивні методи проведення дискусій, показ фільмів і слайдів, ігрові тренінги, сценічні  постанови, - розповідає директор клубу «За життя» Іван Міненко.  Такі ж акції клуб проводив у багатьох містах України. Але у Немирові вперше до списку постійних тем (наркотична, тютюнова та алкогольна залежність, аборти та захворювання на ВІЛ СНІД)  ввійшла тема залежності від комп’ютерних ігор та Інтернету.
Проходила акція протягом чотирьох днів, і щодня зала РБК була повною. Кожний день був присвячений окремій проблемі . Перший день носив назву «Шлях в нікуди», мова йшла про наркозалежність. Те, що побачила і почула аудиторія, на правду було жахом. Молоді продемонстрували наслідки вживання наркотиків. А на так званому конкурсі краси «красуні – наркотики» за допомогою зовнішнього вигляду та розповідей про себе розкрили справжні сторони існуючих наркотичних засобів, їх характер та ступінь впливу. Була серед них і «красуня – здоров’я», і саме її визначили переможницею за оплесками глядачів.
Другий день акції, «Вбивство в операційній», припав на 14-те лютого, День усіх закоханих. У цей день розглядалися питання  нездорового статевого життя, небажаної вагітності, важких венеричних захворювань,причини поширення ВІЛ- СНІДу. Саме цього дня було найстрашніше,адже ніхто не хоче усвідомлювати, що прекрасне почуття кохання може мати такі наслідки. Тому дискусія зали у цей день була дуже цікавою. Хлопці і дівчата переконували один одного, кожен відстоював свою думку, навіть шукали винних … та в  ході дискусії молодь сама визначила, яким має бути статеве життя, аби воно приносило задоволення, а не різноманітні хвороби.
Третій день, «Подих смерті», і знову молоді майже повний зал. Якщо першого дня вони запізнювалися, то вже третього приходили вчасно, поспішали. Урізноманітнили програму і ведучі, які змінювалися кожного дня, що, за словами Івана Міненка, у практиці проведення даної акції було вперше. А все тому, що більшість членів створеної команди виявила бажання спробувати себе у ролі ведучих. Цей день був важким, адже включав у себе дві теми: алкогольну та тютюнову залежності. Аудиторії було продемонстровано частину лекцій професора В.Г.Жданова. Також можна було побачити, як курці фактично «випльовують»  свої легені разом із кашлем. Це дійсно справляло не дуже приємне враження. Дискусія цього дня виявилася важкою. Особливо що стосувалося питання виховання і негативного впливу батьків, які випивають та палять, на власних дітей.
Останнього дня акції говорили про ігроманію, «Тихі жахи». Побачили, що від ігроманії, яка теж є залежністю, у світі вже померло 7 молодих людей. Відзначили у ході дискусії й те, що самі по собі ігри та Інтернет не є шкідливими, якщо ними вміти користуватися і вчасно казати собі «СТОП!». Але коли ми не уявляємо й дня без гри  на комп’ютері чи «зависнання» в соціальних мережах Інтернету, тоді це стає залежністю, після якої, як після наркоманії, потрібно проходити курс реабілітації. Увага була акцентована  на перевагу живого спілкування і реального життя  над віртуальним. Цього дня глядачів у залі було найбільше, не залишилося вільних місць. Вони не хотіли закінчення акції, бо звикли до спілкування, цікавого і корисного проведення вільного часу.
А ще кожного дня наприкінці програми серед молоді проводилися різноманітні конкурси, учасники яких обов'язково відзначалися подарунками, які  люб'язно надали приватні підприємці міста: магазини «Оріяна», «Імперія», «Едельвейс», салон краси «Шарм».
Останнього дня подарунки від магазину «Шик і блиск», головного подарункового спонсора, отримали всі присутні у залі.

Вражень  від побаченого і почутого було багато:
- Надзвичайно приємно було працювати із такою харизматичною, відповідальною, знаючою свою справу людиною  як Іван Борисович Міненко. На всі наші репетиції він приносив для нас солодощі, у залі завжди була приємна, трохи навіть  сімейна атмосфера. Ми всі стали однією командою, допомагали і підтримували один одного. Дуже вдячні всім організаторам за такий захід.  Сподіваюсь, що зустрічатимемося тепер постійно і активізуємо молодіжний потенціал Немирова, - поділився президент НВК №1 Михайло Дзюбко.
- А мені найбільше запам’ятався перший день акції, а точніше конкурс «красунь-наркотиків». Там ще хлопець був такий сміливий, переодягнений у дівчину. У такий спосіб нам розповіли про те, які є наркотики, як вони впливають на молодий організм і які несуть за собою наслідки. Страшно було бачити відеоролики про аборти та захворювання, що передаються статевим шляхом , - розповіла Вероніка Гнатовська, член Молодіжного парламенту. - Сподобалось і те, що молодь активізувалась у дискусіях. Не було, мабуть, жодного, хто б сумував.
- Моєму синові 14 років. Коли він заговорив про  «Тиждень жахів», я заперечувала. Думала, будуть показувати фільми жахів . Щоб переконатися, що це за акція така, теж пішла в БК,   - ділиться своїми враженнями Оксана Сологуб. – Здивувалася, коли побачила на сцені  молодь 16 -18 років! Думала, прийду, кілька хвилин побуду і піду, та цікавість перемогла – залишилася до кінця програми! Хоча мене не потрібно переконувати що добре , а що зле для людини, все ж і для себе знайшла багато цікавого  і повчального. Такі акції дуже необхідні нашим дітям, адже шкідливі звички, особливо їх наслідки  – це справжні жахи нашого життя. Наступні дні спокійно відпускала сина в будинок культури і з нетерпінням  чекала його захоплюючих розповідей.
Акція закінчилася.  Але  Молодіжний парламент і  клуб «За життя» мають багато цікавих і корисних ідей, радо запрошують  усіх бажаючих втілити ці ідеї в життя. Нам дуже хочеться, щоб місто наше стало гарним, життя -  насиченим, молодь – здоровою, а від дорослих – лише трохи розуміння і підтримки.
                                                                              Анжела Веденко, 
президент Молодіжного                
                                                                                     парламенту при Немирівській міській раді

Немає коментарів:

Дописати коментар