вівторок, 5 січня 2016 р.

Проект «Заберемо дитину з вулиці»: кому він потрібніший - дітям чи підприємцю?

Вхід у кафе «Портал» - один із придатків
до районного будинку культури,
куди планують забирати молодь з вулиці
Реконструйований районний Будинок культури прикрасив центр міста наприкінці 90-х років. Тоді все робили з розмахом, на перспективу, тому основну споруду РБК сполучили з недіючим польським костелом. В результаті Немирів отримав палац, яким не міг похвалитися жоден інший районний центр Вінниччини. Велась гурткова робота, організовувалися фестивалі республіканських рівнів.

Сьогодні РБК уже не той, і справа не лише в тому, що католицька громада, скориставшись моментом, забрала свою частину будівлі. В ньому і тепер вміститься пів Немирова. А він все більше обростає різними «порталами», «квадратами», «еліпсами», «павутинами», що ніякого стосунку до культури не має. Але послухайте, що там вечорами діється – не дуже щось страшне, але від культури далеке. Відома істина: здати в оренду приміщення легше, ніж проводити там  культурно-масову роботу. А особливо, коли за неї тебе ніхто не питає. У 1992 році була своєрідна спроба перетворити РБК в торговельний центр, коли відкрили там декілька магазинів промислових та продовольчих магазинів. Але керівництву відділу культури натякнули, що така галузь є і молодій державі треба наполегливо пропагувати українську народну творчість. Натяк, ніби то, зрозуміли. Але сьогодні дітки, які відвідують відомий танцювальний ансамбль «Сузір’я», скаржаться, що вони не мають кімнати для репетицій. Тренуються де попало, найчастіше в НВК №1, якщо знайдеться вільний клас.
Це неправда, заперечив заввідділом культури В. Мазур. – Дійсно, до мене зверталася керівник ансамблю Наталія Романюк і я їй запропонував кімнату, але вона відмовилася. - Ми подивилися ту кімнату і дійсно відмовилися, - розповідає Наталія Вікторівна. - То не кімната, а роздягальня і прохід за сценою великого залу, – з гіркотою в голосі каже молодий хореограф. - Там постійно хтось ходить, але мені сказали, що іншої кімнати не дадуть, бо її не має. Але ж вона є. Я просила В.М. Мазура дати нам фойє на першому поверсі, по ліву сторону великого залу, потрібно було лише зробити перегородку. Однак нас знову не почули.
Ось таке зневажливе ставлення відчув до себе Зразковий хореогр афічний колектив районного Будинку культури. Повторюємо: не звичайний, а саме «Зразковий», який, ще й до того, належить до районного будинку культури і приносить нашому місту славу. Тож наше районне начальство, на чиєму балансі знаходиться РБК, повинне гордитися такими колективами і оберігати їх. Натомість ми бачимо, як з дозволу голови районної ради В. Дзевелюка орендують в РБК великі і малі зали для барів та кафе. А потім на районних нарадах наші керівники з гордістю хизуються: у нашому районі розвитку художньої самодіяльності приділяють виняткову увагу. Цікаво в цей час глянути на них: червоніють, чи ні?
А ось остання «новина»: на бюджетній сесії району розглянуто питання «Про затвердження соціального проекту «Заберемо дитину з вулиці». Прийнято позитивне рішення, хоч думки депутатів були різними. Суть новації така: на базі кафе «Портал», що знаходиться в орендованому приміщенні Будинку культури і яке належить Андрію Літовчуку, хочуть  запровадити перегляд фільмів для молоді. І цим самим дітей буде «забрано» з вулиці в кафе. Але головне навіть не це, а те, що з підприємця Андрія Літовчука три роки не будуть брати плати за оренду. І тут ще треба подумати, кому більше потрібний цей проект - для дітей чи для підприємця?
Задум, нібито, непоганий але дуже часто так буває, що хочеться зробити якнайкраще, а виходить, як завжди. Питання: чи обов’язково забирати дитину з вулиці, а головне - для чого? Бо часто трапляється так, що діти заходять у заклад, подібний «Порталу», а потім чомусь потрапляють в ресторан «Україна» і близько опівночі неповнолітніми хлопчиками і дівчатками уже цікавиться поліція: пояснення, дзвінки до батьків, перевірка на алкоголь, виправдовування... Адже відповідно КУпАП, діти до 16 років після 22.00 повинні бути вдома під наглядом батьків.
Можна було б погодитися із заступником голови районної ради С. Укринським, який на сесії райради презентував програму «Заберем дитину з вулиці». Але, насправді, часто виходить так, що дітей треба забирати не з вулиці, а на вулицю - з ресторанів та «забігайловок»... у не зовсім пристойному вигляді. Їх навпаки потрібно відривати від комп’ютерів та телевізорів для живого спілкування з ровесниками у спортзалах, на футбольних полях і волейбольних майданчиках. І це буде справжньою турботою про підростаючи покоління.

Відповідно до розпорядження голови райдержадміністрації була створена
рейдова комісія з представників усіх служб, яка увечері 26 грудня
пройшла усі розташовані в центрі Немирова ресторани, бари та кафе.
 Ось ця фотографія зроблена у ресторані «Україна».
Рейдова бригада у складі представників райдержадміністрації,
відділу освіти, міської ради, податкової, поліції беруть
пояснення у підлітків і адміністратора закладу.
Цікаво, чи знають батьки, де знаходяться в цей час їх діти?
А тепер давайте задумаємося: що краще - забрати дітей з вулиці в кафе,
чи вивести їх звідти на вулицю і віддати під нагляд батьків?    


9 коментарів:

  1. Стаття - повний провал, і цілковита нісенітниця. Що до кафе "Портал" - це єдиний пристойний та європеїзований заклад для молоді в місті Немирів.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Тільки так, пристойний заклад в якому точніше під яким стоять діти років 10 - 17 і курять.

      Видалити
  2. Нісенітниця не в статті, а в хитрих підприємцях, читайте уважніше. За рахунок програми "Заберемо молодь", "Портал" звільнять від орендної плати! А це втрати до райбюджету. Невже наші підприємці такі бідні?

    ВідповістиВидалити
  3. Котолицька громада, скориставшись моментом, забрала те, що їй належало! Зимою діти не хочуть мерзнути і тому сидять у кафе. І де буде дитина, чи як буде себе вести, залежить від її виховання, а не від "Портала" чи "України". А " "Портал" справді, гарний заклад. А ваша газете мені нагадує язикату плідкарку, яка тільки й вміє, що плідкувати і обмивати брудом, постійно моралізуючи, хоча сама ніякої культури не має! Вихваляючи тільки "деяких".

    ВідповістиВидалити
  4. Молодці автори і вісник, що підіймають ці проблеми. Цим бізнесменам уже більярдну хочуть відати. Ще надрукуйте про Іскру. Де Літовчуки орендують приміщення в раонної ради за маленьку плату за місяць. І це ж приміщення підприємці здають в оренду чоловіку який торгує тракторами за два рази більшу ціну. Нічого не роблять і в карман попадає чимала сума. Де керівництво райради?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Вам хтось заважає так робити ? Хто як вміє так і заробляє. У когось є бажання працювати на когось 30-40 років, але немає бажання за пару років налагодити свій бізнес. Ну а у когось навпаки.

      Видалити
  5. Вважаю хтось просто заздрить і бажає нашкодити .Кафе чудове , діти мої там часто відпочивають . Андрій за ними там краще дивиться чим усі служби про дітей у Немирові . Нехай розширюється , ми тільки "за" !!!!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Бачили б ви що ваші діти там роблять...

      Видалити
    2. А ви бачили що вони там роблять?

      Видалити