понеділок, 10 вересня 2012 р.

Справжнє свято культури на Вінниччині


   Цього року День Незалежності України відзначався у мальовничому її куточку Вінниччини – в селі Воробіївці на березі Південного Бугу, 22 серпня тут утворився своєрідний острівець культури і справжніх українських традицій. З усіх районів нашої області з’їхалися подоляни, щоб взяти участь у третьому обласному фестивалі народної творчості «Скарби Поділля», присвяченому 21-й річниці Незалежності України.

   Ніби на замовлення погода цього дня видалася чудовою, утішало сонечко, пахло хвоєю та польовими травами, що стелилися під ногами. Господарі й гості свята були у вишиванках, з усіх кінців лунала народна пісня і музика, а на головній сцені свою творчість демонстрували аматорські колективи різних районів Вінниччини. Також кожен район мав свою невелику «гостину», прикрашену у відповідності до звичаїв своєї землі, де гостей частували традиційними стравами. Мали місце і виставки-продажі виробів народних майстрів Поділля. 
Після 18-ї години головну сцену зайняли спеціально запрошені губернатором Вінницької області М.В.Джигою народні артисти України Валентина Степанюк, Марічка Яремчук, Володимир Данилець, Наталія Бучинська, скрипаль Василь Попадюк. 
Шкода, що не усі учасники фестивалю побачили народників. До початку їхнього виступу площа над Бугом була майже порожня – люди, втомлені і виснажені палючим сонцем, швидко збиралися, бо повертатися не близький світ. 
   Та все ж свято вдалося. На відміну від Міжнародного фестивалю «Шешори Подільські», який кілька років поспіль проходив у Воробіївці, обласний фестиваль 2012 року був по-справжньому багатим на українську культуру і традиції. Можна було зустріти наречених у народному вишитому вбранні. На цьому острівці культури зібралися українці, незалежні, віддані історії та традиціям предків. І саме тут можна було пізнати Україну, а не намагатися її знайти у так званій «етнокультурі» на п’яну голову на фестивалі «Шешори Подільські».
   Подоляни вкотре показали всі барви нашої прекрасної землі, своєї історії. Саме там, на природі, на невеликому острівці, у серці України – Поділлі - об’єдналася велика родина. І поки це серце битиметься, наша незалежна держава існуватиме! 
   А оцінкою, на скільки усе вдалося, стало рішення губернатора про проведення щорічного фестивалю “Скарби Поділля“ у Воробіївці.

Олеся Остапенко 

Немає коментарів:

Дописати коментар