пʼятницю, 7 вересня 2012 р.

На зустріч з маестро і музикою


«Чарівному Поділлю» 29 років    

   Музика - це голос душі,  який кличе до рідних джерел. Багато дітей співали, танцювали, грали на музичних інструментах в той час, як вчителював у Немирівській середній школі №1 Валентин Анатолійович Буко. Всі пам’ятають урочисті концерти за участі хору «Щедрик», фольклорних ансамблів  «Подолянчик» і «Чарівне Поділля»,  вокально-інструментального ансамблю «Полум’я». Концерти зазвичай відривалися приспівом: «Ми – ансамбль «Подолянчик» – майбутні артисти, половина – музиканти, а решта – солісти».
   
   Ці артисти, танцюристи, музиканти вже повиростали і стали поважними людьми – лікарями, вчителями, економістами, журналістами, юристами, бізнесменами, менеджерами, політиками, фермерами, програмістами – але досі голос музики звучить в душі. Пісні нашого дитинства – це музичні твори «Реве і стогне», «Многії літа», «Коровай», «Подоляночка» і багато, багато інших. Загалом, Валентин Анатолійович включив у книгу про «Чарівне Поділля» сорок два твори в унікальних аранжуваннях. 
   Книги про творчість музичних колективів, що складається зі спогадів,  фотографій, газетних вирізок, відзнак і нагород,  яку видав Валентин Анатолійович за власні кошти, можна знайти в Немирові в школі №1, районній бібліотеці, музеї Леонтовича, у Вінниці – в обласній бібліотеці і на музичному факультеті педагогічного університету, в Києві – в бібліотеці імені Вернадського. Головна частина книги – це музика. До неї включено майже всі музичні твори, які виконували «майбутні артисти, половина – музиканти, а решта – солісти». Планується третє доповнене ювілейне видання, присвячене 30-річчю «Чарівного Поділля», що припадає на наступний рік.
   На підготовчу зустріч-експромт зібралися 17 учасників музичних ансамблів: Валя Фундамент, Людмила Кахно, Світлана Цицак, Оксана Шпортун, Андрій Шпортун, Тарас Сурков, Анатолій Солодкий, Таня Денисюк, Катя  Цинкобур, Алла Гусєва, Михайло Кременюк. На зустріч прийшли О.О. Томенко, інспектор Вінницького обласного управління освіти і директор НВК №1 Н.В. Безп’ятчук. Всім було дуже радісно бачити один одного. Зібралися ми в кабінеті музики, де все починалося у 80-ті роки, де ми пам’ятаємо себе ще дітьми, де ми вивчали нотну грамоту і вчилися грати на сопілці та інших музичних інструментах.
   Валентин Анатолійович розповів  про свою молодість і початок своєї роботи, про творчі задуми, які згодом здійснилися і перетворилися на потужну Немирівську, а згодом, і Чуківську музичну хвилю, яка гучно прокотилася по Україні, Польщі, Словаччині, Росії. Ця хвиля досі звучить в багатьох серцях і душах тоді дітей, а зараз вже дорослих.  Надзвичайно цікаво було пригадувати своє музичне дитинство за переглядом фотоальбомів.  У класі лунав гучний сміх і веселі голоси: «А це хто? А де вона зараз? Хіба це я такий маленький? А пам’ятаєте, як ми…? Ні, цього не було, це ти вигадав?  Які костюми гарні! Коли б це побачити знову! Коли б заспівати разом! Ну і голос в тебе був! А він і зараз в мене є!»
   Наступного року припадає 30-річчя створення фольклорного ансамблю «Чарівне Поділля». Це - ювілей,  вартий великої зустрічі. Велике прохання до всіх, хто брав участь у творчості музичних колективів під керівництвом Валентина Анатолійвича Буко, відгукнутися на запрошення і приїхати на зустріч. Для доповненого видання книги надсилайте відскановані фотографії і спогади про своє музичне дитинство на адресу середньої школи №1 міста Немирова з поміткою «Чарівне Поділля».  Приєднайтеся до групи Немирів-Музика-Буко на сайті однокласники, і, головне, позначте свої календарі і обов’язково прийдіть на зустріч 24 серпня 2013 року об 11 годині.
   Ще одну пісню нам треба заспівати всім разом.   

 Марта Яценко, 
учасниця ансамблю
 «Чарівне Поділля»

Немає коментарів:

Дописати коментар